FESTIVALUL ȘTIINȚESCU
februarie 2, 2021

Ce fac științele când le ridicăm la puterea pasiunii?
Încep să lucreze împreună și devin Științescu, adică cel mai important program al Fundației Comunitare Galați din zona educației non-formale.

Aflat la a doua ediție și “absolvind” cu un festival al științelor, Științescu și-a confirmat utilitatea ca program de parteneriat în care profesori și elevi pasionați de științe și de a le face nu doar mai accesibile, dar și mai utile în viața de zi cu zi, sunt sprijiniți cu granturi pentru a pune în practică proiectele lor.

Partea remarcabilă a celei de-a doua ediții este că Științescu a reușit mai mult decât să faciliteze resurse și să satisfacă nevoi – a reușit să creeze o adevărată comunitate a pasionaților de științe, care și-au exersat în proiectele propuse nu doar curiozități experimentale sau know-how tehnologic, ci și capacitatea de a se dezvolta împreună, în proiecte comune și colaborative.

Aproape toate proiectele din această ediție au avut în prim plan echipe de lucru, indiferent că a fost vorba de pasionații de ozoboți, de imprimare 3D sau de teatru cu tematică științifică.

Toți participanții, mai mici și mai mari, au avut șansa astfel de a lua parte la o ediție mult mai diversă, dar și mai extinsă – din estul județului (adică din Tecuci), pasiunea pentru științe a traversat grădinițe, școli, licee, până a ajuns în nordul acestuia (în Rădești). Tot traseul a culminat cu o universitate (Universitatea “Dunărea de Jos”), care a găzduit “Festivalul Științescu”, un eveniment în care mentorii și mentorații din toate proiectele au povestit despre acestea.

Live-ul poate fi vizionat aici.

Alături de domnul profesor Cătălin Fetecău, gazda noastră, la Centrul de Excelență Prelucrarea Polimerilor

Pasionați de albine și produse derivate, de căsuțe hrănitoare pentru păsări sau de automatizarea unor spații urbane, elevii participanți au primit cu maximum de entuziasm posibilitatea de a experimenta prin joacă, dar și satisfacția de a lucra hands-on în realizarea, prelucrarea și executarea celor necesare fiecărui proiect.

Transmis live și urmărit de mii de oameni, festivalul a fost ocazia perfectă pentru a-i observa pe micii și marii exploratori, ale căror reușite i-au făcut atât de mândri pe coordonatori.

Marius Cuzic, reprezentant al partenerului Criomec,în studioul Științescu

La capătul unei perioade atât de dificile, în care colectivele de elevi abia și-au mai găsit suflul comun în educația formală, Științescu a reușit să extindă și să consolideze comunitatea pasionaților STEAM, demonstrând că nimic nu e prea greu atunci când pasiunea conduce dorința de învățare și dezvoltare.

Iar noi, la Fundația Comunitară, am aflat încă o dată că a-i sprijini pe cei pasionați este cheia dezvoltării durabile și sustenabilității în educație. Ocazie de care profităm pentru a-i felicita pe toți participanții și propunătorii nu doar pentru reușitele proiectelor, dar și pentru “încăpățânarea” de a-și duce planurile la bun sfârșit, responsabil și neabătut.