Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educative în domeniile STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică), care își propun să cultive pasiunea copiilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani, pentru aceste domenii. Fondul Științescu a finanțat peste 450 de proiecte care au impactat peste 54000 de copii, tineri sau elevi și au angrenat peste 4.3 milioane de lei în aceste proiecte. Un proiect poate avea o finanțare de la 4.000 lei până la 15.000 sau 40.000 de lei. Acest program se întâmplă în 13 regiuni din țară prin rețeaua fundațiilor comunitare din Galați, București, Sibiu, Iași, Cluj-Napoca, Oradea, Tg-Mureș, Bacău, Prahova, Odorheiul Secuiesc, Brașov, Țara Făgărașului, Timișoara și crește în fiecare, de mai bine de 5 ani, în resurse, impact și vizibilitate.
Științescu Galați susține proiecte inovatoare, care să construiască pasiunea copiilor pentru educaţia STEM, să sădească motivație. Ne propunem ca prin acest program să ajutăm elevii să arunce o privire în viitor și să descopere ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Dorim ca tinerii și copiii să înțeleagă și să experimenteze modul în care funcționează tehnologia modernă și cum poate ea să ne ajute să îmbunătățim calitatea vieții de zi cu zi. Dorim să-i impulsionăm să treacă din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de creator și inovator. Științescu Galați, în cele două ediții, a finanțat 20 de proiecte cu suma totală de 175.375 lei, proiecte care au implicat direct 2916 copii.
Atât pandemia, cât și potențialul pe care l-am descoperit în inițiatorii din Științescu 2.0 ne-au relevat designul noii ediții. Din punct de vedere al contextului global este clar că digitalizarea a făcut un salt uriaș în viața de zi cu zi, iar tehnologia avansează într-un ritm în care educația formală, din păcate pentru România, nu apucă să țină pasul. Am înțeles că există și un alt fel de pandemie, una tăcută și totuși atât de prezentă în viețile noastre, ale cărei efecte le simțim astăzi, dar le vor simți tot mai puternic copiii noștri: schimbările climatice nu sunt doar un subiect de discuție în Consiliul European, poluarea o găsim în mai tot ceea ce consumăm (aer, apă, alimente). Comisia Europeană a adoptat Pactul verde, un angajament la nivel european, de a reduce emisiile, de a încuraja economia verde, circulară, energiile regenerabile verzi, mobilitate smart, sustenabilă și un plan verde de revenire în urma pandemiei și nu numai.
Științescu Galați a avut proiecte de machetare a unor părți din oraș cu tehnologii smart, verzi, au construit o eoliană, au descoperit universul cu extraordinare beneficii asupra biodiversității și sănătății umane aduse de albine și produsele apicole și au deschis noi orizonturi STEAM în sate și comune din Județul Galați,la care copiii nici nu visau. Toate aceste componente ne-au clarificat direcția către care să ducem noua ediție: finanțarea unor proiecte care să încurajeze pactul verde și să readucem în același timp, o tematică interesantă, distractivă în Galați, care să reunească pasionații de proiecte do-it-yourself, de electronică, mecanică și energii regenerabile prin construcția unor karturi verzi. Am descoperit o istorie cu mult potențial în oraș, am stat de vorbă cu reprezentanți ai Liceului Auto, a Universității Dunărea de Jos Galați, foști piloți de karting și pasionați de automobilism, potențiali investitori care au rezonat puternic cu această tematică și credem că astfel vom putea reaprinde scânteia ingineriei în orașul industrial.
Stiințescu Galați ediția 3 se desfășoară în 2 etape:
Științescu 3.1
În această primă etapă am selectat trei dintre inițiativele ediției 2.0, cu un puternic potențial de scalare și sustenabilitate, care au dat start-ul primei etape, printr-o campanie de strângere de fonduri pe platforma noastră. Detalii despre cele 3 proiecte aici.
Științescu 3.2
Fondul Științescu 3.2 își propune să mobilizeze 15.000 $ pentru finanțarea prin apel deschis de proiecte a cel puțin 6 proiecte. Vom selecta 3 proiecte care își propun construirea de la 0 a unui kart electric și cel puțin alte 3 proiecte care propun un proiect Științescu clasic, dar în tematica The Green deal (Pactul Verde). Cele 3 echipe care vor construi câte un vehicul electric vor avea apoi oportunitatea de a expune karturile și de a concura în cadrul unui eveniment public de tip expoziție/concurs la final de ediție, alături de celelalte 6 proiecte din cea de-a 3-a ediție.