Damen Shipyards Galati – sprijin în dezvoltarea procesului de educație STEAM
mai 26, 2021

Orice revoluție sau descoperire care a schimbat o generație, modul în care vedem sau funcționăm a avut în spate o cercetare, un proces științific, niște măsurători și bineînțeles instrumente. Astfel, Fundatia Comunitara Galati a organizat anul trecut cea de-a doua editie a proiectului National Stiintescu.

Fondul Stiintescu este o miscare nationala de re-energizare a educatiei STEAM, care-i incurajeaza pe copii si pasionati sa afle sensul ultim al stiintelor. Este singurul program national si local, implementat de catre Fundatia Comunitara Galati, care ofera mentorilor- profesori, elevi, studenti, profesionisti din toate domeniile, indrumare si sprijin in aceasta misiune de schimbare. Initial, implementarea acestui program nu ar fi fost posibila fara partenerul nostru local, care ne sustine inca de la prima editie , Damen Shipyards Galati. Impreuna, impartasim aceeasi viziune despre Galati, vrem sa dezvoltam comunitatea si interesul tinerilor catre tehnologie si industrie. Vorbim despre un parteneriat si o investitie pe termen lung in educatia STEAM, care-i echipeaza pe copii cu un mod de gandire critic, explorativ. Damen este in Galati de peste 20 de ani si e un fin observator al schimbarii pietii muncii, precum si a pregatirii profesionistilor in domeniu. Traim intr-un viitor STEAM, iar joburile din viitor vor fi si mai STEAM si este nevoie sa conlucram.

„Fiind o organizatie sustenabila, unul dintre obiectivele de dezvoltare globala pe care il abordam atunci cand punem la punct strategia CSR, este Quality Education. Cu aceasta premisa pornim in cautare de proiecte de inovatie, unele de pliaza si pe obiectul nostru de activitate, altele nu, insa atentia se indreapta spre elementul de unicitate. Pentru noi, Stiintescu inseamna inovatie, colaborare si incredere. Este unul dintre putinele proiecte care incearca sa sparga bariera dintre generatii, sa aduca impreuna copiii si profesorii, creand intre cele doua tabere o legatura intensa bazata pe proiectele desfasurate in cadrul acestui program. Prima editie, a reprezentat si pentru noi o provocare. Urmarind indeaproape, si fiind partasi la majoritatea evenimentelor sponsorizate, am fost uluiti de deschiderea copiilor din invatamantul primar si gimnazial, de a-si petrece timpul liber ALTFEL, fara gadgeturi, fiind mai degraba interesati de cunoastere. Atat beneficiarii cat si noi, am fost placuti surprinsi de efectele STIINTESCU, motiv pentru care, iata ca s-a ajuns la implementarea celei de-a doua editii. De data aceasta, STIINTESCU 2 vine cu o alta provocare, si anume aceea de a adopta doua dintre cele 10 proiecte ce urmeaza a fi desfasurate. Ne bucuram sa fim partasi atat ca sustinere financiara, cat si activa. Alegerea proiectelor a fost una destul de dificila, hotarand sa lasam elementul de imprevizibilitate sa isi faca simtita prezenta. Astfel, FABRICA si ABRICASA sunt cele doua demersuri alese cu predilectie. Fabrica – implementat de Grupul de initiativa Robotica L.P.S – consta in desfasurarea unor ateliere de tehnologie prin construirea unor jucarii high-tech cu ajutorul imprimarii 3D, printre care se numara si o nava SIGMA. ABRICASA – proiect dezvoltat de Organizatia Nationala Romana a Cercetasilor Romaniei prin Centrul Local „Roza Vanturilor” Galati – presupune activitati de bricolaj prin construirea unor casute hranitori pentru pasari, pirogravura, ornitologie. Suntem curiosi de rezultatele tuturor proiectelor si dorim sa ne ridicam la asteptarile beneficiarilor prin sprijinul acordat. Ne bucuram sa vedem ca orasul nostru se indreapta spre inovatie si tehnologizare, dar si grija fata de mediu.”  ne afirma Alina Maria Ghica – coordonator proiecte sociale – Santierul Naval Damen Galati.


Cu o suprafaţă de 55 de hectare și având aproximativ 2.500 de angajaţi, Şantierul Naval Damen Galaţi se numără printre cele mai mari unităţi de producţie din cadrul Grupului olandez Damen care reunește 35 de şantiere din întreaga lume.

De la preluarea de către Grupul Damen în 1999, Șantierul Naval Damen Galați a evoluat într-un șantier de fabricație de mare randament cu o producție însemnată.

Expertiza și lanțul de aprovizionare atent gestionate s-au aflat la baza celor mai importante livrări Damen de până acum, concretizând pe deplin portofoliul de produse diverse al grupului.

Īncepând cu anul 1999, Șantierul Naval Damen Galați a livrat peste 400 de nave clienţilor din întreaga lume (printre acestea, 29 de nave militare construite pentru 13 ţări diferite, inclusiv ţări membre ale NATO și UE).

Portofoliul companiei include nave de patrulare, nave offshore, feriboturi, drage și barje, super-iahturi, nave militare și remorchere.

Pe lângă ambarcaţiuni, nave de deservire a echipajelor și nave de mărfuri, Damen Galaţi și-a clădit rapid o bogată listă de referinţă a navelor construite în care se regăsesc produse de top din portofoliul Damen. Printre proiectele cele mai notabile menţionăm Nava de Suport Logistic de 205 m ‘Karel Doorman’ construită pentru Marina Militara olandeză, primul Remorcher complet Hibrid de 28 m construit pentru compania olandeză de remorcaj Iskes, Nava de Cercetare ‘Simon Stevin’ construită pentru guvernul flamand dar și Nava tip Heavy Lift pentru compania Jumbo, ‘Fairplayer’. Dintre proiectele recente demne de adăugat amintim: Damen Offshore Carrier 8500 Maersk Connector, o nouă generație de nave pentru instalarea cablurilor submarine, Nava de Suport Logistic Bibby WaveMaster 1, cu funcționalitate ‘walk-to-work’ și design nou personalizat pentru operațiuni în zonele cu platforme eoliene, Nava de Aprovizionare și Cercetare a Antarcticii pentru Divizia Australiei pentru Antarctica, navă care va facilita Australiei explorarea mai largă a Oceanului de Sud și a Continentului Antarctica.

Pe lângă standardele de calitate Damen, Șantierul Naval Damen Galați integrează un Sistem de Politică a Calității

în procesul său de management. Sistemul îndeplinește următoarele standarde: ISO 9001:2008 pentru Sistemul de

Management a Calității, OHSAS 18001:2008 pentru Sistemul de Management Ocupațional de Sănătate & Securitate,

ISO 14001:2005 pentru Sistemul de Managementul Mediului, Lloyd’s Register JH 143 privind Evaluarea de Risc și Certificatul AQAP 2120 (Publicații Allied Quality Assurance / Standardizare NATO).