3D Honey

decembrie 21, 2020

Proiectul 3D_Honey – Mierea de albine de la stup la imprimare 3D

 

De ce?

A ajunge la sufletul copiilor cu activitățile de învățare derulate în școală este o adevărată provocare. Tot ceea ce înseamnă învațare prin joc sau învățare experențială are mari șanse să fie o reușită și să aducă beneficii reale în pregătirea pentru viitor.

 

Cum?

Exploratorii 22 au intrat în povestea proiectului 3D_Honey ca niște adevărați cercetători. Au studiat, testat, experimentat și concluzionat ”teorii” legate de mierea de albine, dar și celelalte produse apicole: lăptișorul de matcă, propolis, polen crud sau uscat și ceara de albine. Au amestecat substanțe lichide cu substanțe solide cercetând procesul dizolvării și identificând dizolvantul și dizolvatul sau au supus substanțe unor procese irversibile cum este ardere. Toate aceste experimente de laborator au generat întrebări de genul: Ce se întâmplă dacă mierea se amestecă cu apa? Dar cu polenul uscat? Ce se simte dacă se sfărâmă niște granule de polen uscat între degete? La ce pot fi folosite amestecurile de substanțe apicole? Sau Este mierea un dizolvant? Mute din aceste întrebări și-au găsit răspunsul în atelierele organizate cu ajutorul Fondului Științescu, dar multe dintre ele au fost duse și acasă, copiii reușind să reia experimentele și acasă pentru a le povesti membrilor familiei sau prietenilor despre descoperirile lor. Unele dintre ele au fost atât de valoroase căci s-au transformat în acte de învățare pentru adulții din familie. De pildă, au aflat că prin amestecul mierii de albine cu apa prin mișcări circulare, mierea se așază la fundul vasului formand imaginea de hexagon, imaginea fagurelui din stup.

Toate aceste cercetări au dus la concluzia că în amestec produsele apicole și foarte valoroase pentru sănătate, pentru imunitate și au dus la crearea unei rutine sănătoase: dimineața o linguriță de miere de albine simplă sau în amestec cu celelalte produse, iar seara că să doarmă liniștiți: un pahar de lapte cald cu o linguriță de miere. Au fost verificate și testate!

Ceara de albine a creat un moment de maxim entuziasm când au observat că poate fi modelată asemeni plastilinei doar prin căldura transmisă de propriile degete. Deja când flacăra a fost apropiată de bucata de ceară, iar aceasta a început să se topească, lucrurile au devenit și mai interesante. Acest experiment a dus la crearea propriei lumănări folosind ceara pură de albine.

Grupul de inițiativă: Exploratorii 22

Echipa de proiect:

  • Valentina Tanasaciuc, coordonator de proiect, profesor învățământul  primar, Școala Gimnazială nr. 22 Galați
  • Simona Maravela, profesor învățământul primar, Școala Gimnazială nr. 22 Galați
  • Mihaela Secrieru, profesor matematică, Școala Gimnazială nr. 22 Galați
  • Andreea Lidia Postoloache, profesor pentru învățământ primar Școala Gimnazială ”Elena Doamna” Cuza Vodă, jud. Galați

Beneficiari: 80 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani din mediul urban și din mediul rural

Finanțare: 7274 lei

Web: https://www.facebook.com/3D_Honey-Științescu-Galați-105711034328912