Orașul Galați are o tradiție veche în ceea ce privește domeniul “auto”. Școala care avea să-şi câştige treptat un renume în iniţierea tinerilor în ceea ce priveşte tainele fascinante ale automobilului, Liceului de Transporturi Auto “Traian Vuia” Galaţi,a găzduit, din 1971 încoace, aproape 40.000 de elevi. Un număr impresionant, spune fostul director al instituției, prof. Gelu Homner, care ne-a povestit cu pasiune despre cum s-a născut printre elevii liceului, apoi printre gălățeni, pasiunea pentru un sport aparte, legat de specificul liceului – karting-ul.
Vă invităm să aflați, împreună cu noi, o bucățică de istorie și tradiție a orașului pe care îl numiți “acasă”, pe care poate nici nu o cunoașteți. Vă dezvăluim, din culise, cum își propune liceul, împreună cu Fundația Comunitară Galați, prin implicarea fondului Științescu, și a altor instituții administrative și de învățământ interesate, dar și a comunității gălățene, să reînvie această tradiție care poate oferi oportunități și pune bazele unui viitor mai bun pentru copiii și tinerii din Galați.
FCG: Domnule profesor, Gelu Homner, sunteți unul dintre promotorii acestui sport și un ambasador pasionat al karting-ului. Povestiți-ne unde a început istoria sa în Galați.
G.H.: Liceul de Transporturi Auto „Traian Vuia” a conservat de-a lungul anilor o tradiţie însemnată în promovarea unei oferte educaţionale gălăţene tentante, având avantajul unui „monopol” al specializărilor mecanic auto și electrician auto. În plus, la absolvire, elevii dobândesc duble calificări: cea de mecanic auto, electrician auto, tinichigiu-vopsitor auto, plus statutul de şofer profesionist, categoriile B, C şi E, prin obținerea permisului de conducere. Aceste lucruri explică, argumentat, creșterea continuă a numărului candidaţilor la admiterea în Auto.
Cu atâția șoferi profesioniști în curte, liceul a identificat nevoia creării unui mediu de practică. Astfel a luat naștere kartodromul de pe valea oraşului (lângă Grădina Publică), alături de autodromul de la Barboşi, în hala căruia erau depozitate 15 karturi, ambele aparținând liceului “Traian Vuia”. Aici, elevii pasionați au putut să se inițieze în tainele karting-ului – sportul legat de specificul liceului, și chiar să facă performanță în domeniu. Încă din anii 80, karting-ul a adus liceului, dar și Galați-ului, numeroase premii la concursurile interne şi internaţionale.
În 1980, Dănuţ Lichiardopol, elev al liceului, a obținut locul I la Piatra Neamţ, în 1981, David Costel s-a situat pe locul locul II, la Curtea de Argeş, iar Laurenţiu Dănăilă s-a clasat, în 1987, printre primii zece sportivi ai anului la această disciplină.
FCG: Unde se situează karting-ul în acest moment, în oraș?
G.H.: În calitate de director al liceului, am reușit să aprind din nou scânteia acestei frumoase tradiții, în anul 2018, prin implicarea elevilor în diverse activități extrașcolare precum clubul de automodelism și achiziționarea unui simulator auto performant, ca alternative de educaţie viabilă pentru tinerii pasionaţi să cuprindă lumea tainică a automobilului.
În mai 2018, liceul nostru, împreună cu Facultatea de Inginerie Galaţi, a organizat competiţia cu participare internaţională Challlenge Kart Low Cost, pe terenul nostru de sport.
În 2019, a fost achiziţionat, printr-o sponsorizare, un kart pentru iniţierea elevilor în tainele conducerii auto.
FCG: Ce câștigă elevii prin participarea la astfel de competiții, în afară, poate, de mândria unui loc pe podium sau clasarea printre cei mai buni?
G.H.: Cred că miza unei competiții de karting pentru tinerii participanți este, de fapt, experiența în sine și ceea ce aduce ea: le deschide accesul spre noi perspective știinţifice și tehnice, înlătură eventualele bariere de comunicare şi chiar leagă prietenii speciale. Elevii au ocazia să se familiarizeze cu un alt stil de viaţă, să împărtăşească idei şi să petreacă momente de neuitat împreună.
Primul pas, însă, până să ajungă la competiții, este acela de a crea acest mediu în care să poată să își cultive o pasiune, să practice un sport și să dobândească cunoștințe în disciplinele auto, prin practică.
De aceea, ne dorim inițierea și formarea tinerilor în domeniul kartingului, printr-un nou proiect dedicat karting-ului pe care dorim să îl desfășurăm în cadrul Liceul de Transporturi Auto „Traian Vuia”. Participarea la un astfel de proiect i-ar ajuta pe elevi să își întărească sentimentului de apartenenţă la comunitatea şcolară. Cei cu dificultate de afirmare în mediul şcolar și-ar putea reduce anxietatea, și-ar crește încrederea în forţele proprii, și-ar putea dezvolta capacităţile de lucru în echipă.
Pe lângă componenta tehnică și practică, ne propunem să includem și o componentă de dezvoltare personală a elevilor, pentru a le înlesni şi spori şansele de integrare socială: implicarea elevilor în activităţi de parteneriat împreună cu alți elevi, de la alte unități de învățământ, mai multe oportunități de petrecere a timpului liber, informarea cu privire la siguranţa rutieră. Avem sprijinul și implicarea îndrumătorilor liceului (ingineri auto, maiștri instructori atelier, maiștri instructori auto).
FCG: Ne-ați povestit despre latura de dezvoltare personală pe care ar putea-o oferi kartingul, ce ne puteți spune despre abilitățile profesionale pe care le dezvoltă?
G.H.: Pentru elevii liceului, viitorii absolvenți, kartingul le permite să se adapteze mai ușor la schimbările tehnologice în continuă evoluție şi să răspundă cât mai bine cerinţelor specifice domeniului auto. Elevii sunt ajutaţi de către personalul didactic calificat să se inițieze și să aprofundeze atât latura teoretică a domeniului auto cât și cea practică, prin activități curente de învățare, de servisare a kartului, ore de conducere a kartului în poligonul auto de la autodromul Barboși.
Pe parcursul cursurilor teoretice și practice de implementare a proiectului, elevii vor beneficia de ore de pregătire diferențiată, în funcţie de nevoile educaţionale identificate, coordonate de 3 cadre didactice calificate, având la dispoziţie materiale de instruire adecvate şi acces la mijloace moderne de instruire. Strategiile didactice sunt adaptate nevoilor şi intereselor elevilor pentru practicarea kartingului.
FCG: De la ce vârstă se pot înscrie copiii într-un club de karting?
G.H: Urmând exemplul celorlalte cluburi de karting din țară, programele de pregătire sportivă sau ca o activitate de agrement se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 ani și 18 ani, împărțiți pe clase de vârsta 4 – 8, 8 – 12 și 12 – 18 .
FCG: Ce activități se desfășoară în cadrul unui club de karting?
Cursurile de karting se pot grupa pe 3 niveluri: începători, avansați, performanță.
În cadrul unui club organizat, profesionist, se desfășoară sesiuni de prezentare și testare a copiilor/adolescenților pentru a constata dacă kartingul este pentru ei un sport sau doar o activitate de agrement. La acestea se adaugă cursuri de karting cu personal didactic calificat în domeniul auto (inginer auto, maistru instructor auto) care urmăresc: prezentarea subansamblelor și rolul acestora; alcătuirea kartului; principiul de funcționare al kartului; mecanica de întreținere a acestora; descrierea părților componente; testarea copiilor în conducerea kartului: reguli de circulație; legislație rutieră; teste de circulație.
Apoi este componenta practică: sesiuni de antrenamente din care aproximativ 60 minute de practică/pilotaj, 60 minute teorie și 60 minute odihnă, recuperare și divertisment. Nu în ultimul rând, competițiile locale, regionale și naționale.
FCG: Cum s-ar putea reaprinde pasiunea pentru karting și reînvia, în Galați, tradiția aceasta despre care ne-ați povestit cu multă pasiune?
G.H.: Cum spuneam, în cadrul Liceului de Transporturi Auto “Traian Vuia” Galaţi există preocupare din partea conducerii, a personalului didactic calificat și din partea elevilor pentru dezvoltarea unui proiect pe teme de karting.
În acest moment, liceul dispune de un kart performant, echipamente specifice (combinezon auto, cască, stand mobil de montare și reparare a kartului, etc.), autodromul Barboși, spații de învățământ (hale, ateliere, laboratoare) dotate corespunzător, cu scule, dispozitive, pentru domeniul auto, echipamente IT, internet, simulator auto.
Am cochetat cu ideea înființării unui nou club de karting în Galați, la inițiativa președintelui Senatului Universității ,,Dunărea de Jos’’ Galați, prof. univ. dr. Cătălin Fetecău și a mea, în calitate de director al Liceului de Transporturi Auto ,,Traian Vuia” Galaţi. Am purtat discuții cu Primăria Municipiului Galați și cu Inspectoratul Școlar Județean Galați, în ideea coordonării și susținerii kartingului în orașul nostru. Din păcate, pandemia a suspendat temporar toate demersurile în aceasta direcție.
În iulie anul acesta, ne-am bucurat să reluăm ideea punerii în practică a unui astfel de proiect îndrăzneț și de impact pentru tinerii din Galați și viitorul lor. I-am avut la masa discuțiilor pe membrii Fundației Comunitare Galați, în cadrul unei întâlniri consultative, am aflat despre noua direcție a ediției Științescu 3.0 care îndreaptă nevoia de a educa altfel spre o tematică interesantă, distractivă în Galați, care să reunească pasionații de proiecte do-it-yourself, de electronică, mecanică și energii regenerabile prin construcția unor karturi verzi.
Văd implicarea mea ca mentor pentru un astfel de proiect și voi încuraja elevii să se implice. Cum spuneam, noi avem o parte din resurse – de la spații disponibile pentru construcția acestor karturi, până la oameni (mentori, specialiști). Mai avem nevoie de resurse din comunitate pe care dorim să le implicăm oferind know-how dar și resurse financiare – din partea companiilor.
FCG: Dacă ar fi să ne dați câteva argumente pentru care credeți că e importantă implicarea comunității în susținerea programului Științescu și a acestei componente de karting pe care ne dorim să o dezvoltăm cu dumneavoastră în rol de mentor, care ar fi acelea?
G.H.: Dinamismul automobilului, dezvoltarea sa tot mai pronunţată şi implicaţiile pe care le generează pe plan economic şi social sunt realităţi solide care justifică proiectele de inițiere a tinerilor în domeniul auto, de la vârste fragede.
Practicarea de către tineri a kartingului oferă șanse suplimentare de inițiere a acestora în domeniul auto, astfel că ei vor fi familiarizați deja pentru desfășurarea orelor de conducere auto, la împlinirea vârstei de 18 ani și astfel au șanse reale de a obține permisul de conducere auto, amatori sau profesioniști.
Toate aceste preocupări însemnate din pasiunile elevilor, cultivate în timp cu răbdare şi atentă perseverenţă în domeniul auto, pot fi apoi valorificate prin specializarea lor la un nivel superior, în cadrul Facultății de Inginerie Galați, secția Autovehicule rutiere.